به گزارش ایرنا ‘فاطمه ظفرنژاد’ افزود: بررسی پیامدهای دریاچه های خشک شده مانند آرال که با سدسازی در سرشاخه های رود سیحون و جیحون خشکید نشان می دهد، ساکنان اطراف آن دچار بیماری های زیادی شده اند.
وی با اشاره به این که، بستر دریاچه ارومیه از پوسته نمک است و ماده سمی دارد و انتشار آن در فضا باعث بیماری های تنفسی می شود، تصریح کرد: خشک شدن دریاچه ارومیه فقط ناشی از تغییرات اقلیمی نیست، چون اقلیم این حوضه آبریز مانند دریاچه های مشابه واقع در مرز ترکیه و ارمنستان است.
ظفر نژاد با تاکید بر این که، حدود ۵۴ سد در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ساخته شده است، اضافه کرد: نابودی کامل دریاچه ارومیه سبب کاهش محسوس ظرفیت گرمایی ویژه در منطقه می شود که به شدت کیفیت حیات زیستمندان گیاهی و جانوری و از جمله اقلام زراعی را متأثر می کند و نیاز آبی نیز آشکارا تغییر خواهد کرد.
وی هشدار داد که این روند اقتصادی بودن ادامه کشاورزی در آبخیز ۵.۷ میلیون هکتاری ارومیه را با تردیدهایی جدی روبرو می کند و موجهای جدیدی از مهاجرت پدید خواهد آورد.
وی گفت: هم اکنون آب دریاچه ارومیه به کمتر از یک سوم میزان نرمال کاهش یافته و به کمتر از ۱۰ میلیارد مترمکعب آب نمک اشباع شده، رسیده است.
** آب این دریاچه در شرایط نرمال باید ۳۲ میلیارد مترمکعب باشد
این کارشناس کشاورزی و محیط زیست گفت: حدود نیمی از این دریاچه خشک و به طور کامل نمکی شده است، ضمن این که، در دیگر مناطق نیز عمق آب، کم و شدت تبخیر بالاست و ادامه این روند موجب می شود بخش بیشتری از دریاچه دچار مشکل شود.
وی تاکید کرد: گسترش فعالیت های کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه هم موجب برداشت های گسترده و بی رویه از منابع آب های زیرزمینی شده و نفوذ آب شور به این منبع افزایش یافته است.